فهرست مطالب

نشریه نهال و بذر
سال بیست و چهارم شماره 4 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/09/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید معین راد* صفحات 607-622
    شاخص های رشد در مراحل اولیه رشد و نموی دانهال های پسته در سه آزمایش گلدانی جداگانه بررسی شد. این آزمایش ها در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. در آزمایش های گلدانی اول و دوم ویژگی های رشد و نموی دانهال های هفت رقم از گونه های Pistacia vera و P. mutica و در آزمایش گلدانی سوم دانهال های سه رقم P. vera بررسی شد. به منظور بررسی ویژگی های رشد و نموی و همچنین زایشی گیاهان بالغ پسته دو آزمایش باغی نیز انجام شد. در آزمایش باغی اول چگونگی رشد رویشی چهاررقم پسته در سال های اولیه رشد و نیز ویژگی های زایشی آن ها در چهار سال اول باردهی در قالب طرح کاملا تصادفی نامتعادل تعیین شد. در آزمایش باغی دوم طی پنج سال ویژگی های باردهی دو رقم پسته در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تعیین شد. با تغییر مواد ژنتیکی در آزمایش گلدانی سوم علاوه بر نتایج متفاوت آماری، روند تغییرات در ارقام نیز متفاوت بود. تغییرات شاخص های رشد در دانهال های ارقام اهلی قابل توجه ولی این تغییرات در دانهال های ارقام وحشی سرخس و بنه حداقل بود. دانهال های ارقام اهلی به ویژه اوحدی و کله قوچی و نیز رقم نیمه وحشی بادامی ریز کوما، قوی ولی دانهال های وحشی سرخس و بنه ضعیف تر بودند. خشبی شدن زودتر شاخه در رقم اکبری، طولانی تر بودن دوران صغیری، حساسیت بیشتر این رقم به تنش های شوری و خشکی، تعداد بیشتر برگ در طول معینی از شاخه و کوچک تر بودن اندازه برگ ها، نشان دهنده وجود ژن های متفاوت تر در این رقم نسبت به سایر ارقام مورد بررسی بود. باردهی رقم اوحدی در آزمایش باغی اول قابل توجه بود ولی به دلیل ویژگی ذاتی سال آوری در شرایط آزمایش باغی دوم، باردهی آن نسبت به بادامی سفید به طور معنی دار کمتر بود. در احداث باغ های جدید پسته در مورد پایه ها و نیز پیوندک ها باید این گونه تنوع ژنتیکی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: پسته، ارقام، پیوندک ها، تنوع ژنتیکی، شاخص های رشد، دانهال ها
  • ابوالفضل فرجی* صفحات 623-642
    اثر تاریخ کاشت، مقدار بذر و فاصله ردیف بر صفات زراعی، بیماری پوسیدگی اسکلروتینیایی ساقه و عملکرد دانه کلزا RGS003، در آزمایشی به مدت دو سال زراعی 1382-84 در ایستگاه تحقیقات کشاروزی گنبد مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در چهار تکرار انجام شد. سه تاریخ کاشت (15 آبان، 30 آبان و 15 آذر) در کرت های اصلی و سه مقدار بذر (4، 7 و 10 کیلوگرم در هکتار) و دو فاصله ردیف (12 و 24 سانتی متر) به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. با تاخیر در کاشت، مقدار رشد قبل از گلدهی، ارتفاع بوته، ارتفاع تا اولین شاخه فرعی در بوته و تعداد شاخه فرعی در بوته کاهش یافت. تیمار مقدار بذر 10 کیلوگرم در هکتار × فاصله ردیف 24 سانتی متر دارای بیشترین ارتفاع بوته و ارتفاع تا اولین شاخه فرعی (به ترتیب 134.3 و 46.8 سانتی متر)، کمترین تعداد شاخه فرعی در بوته (3.86 عدد)، کمترین مقدار مقاومت به خوابیدگی (7.79) و بیشترین درصد بیماری (10.88 درصد) بود. کلزا در تاریخ کاشت 15 آبان با بهره گیری از شرایط دمایی مناسب اوایل فصل رشد و استقرار سریع تر توانست بیشترین عملکرد دانه را داشته باشد. میانگین عملکرد دانه در تاریخ های کاشت 15 آبان، 30 آبان و 15 آذر به ترتیب 3512، 2827 و 2742 کیلوگرم در هکتار بود. در سال اول آزمایش به دلیل خوابیدگی بیشتر بوته ها، با افزایش مقدار بذر، عملکرد دانه کاهش یافت، در حالی که در سال دوم آزمایش این حالت وجود نداشت. باافزایش فاصله ردیف عملکرد دانه کاهش یافت. میانگین عملکرد دانه در دو فاصله ردیف 12 و 24 سانتی متر به ترتیب 3158 و 2896 کیلوگرم در هکتار بود. در نهایت با توجه به نتایج دو ساله آزمایش، تاریخ کاشت 15 آبان، مقدار بذر 7 کیلوگرم در هکتار و فاصله ردیف 12 سانتی متر برای کاشت کلزا رقم RGS003 در منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کلزا، تاریخ کاشت، فاصله ردیف، مقدار بذر و عملکرد دانه
  • محمدرضا نادری درباغ شاهی*، سید مرتضی خواجه باشی، سید علیرضا بنی طبا، سید مهدی دهدشتی صفحات 643-657

    به منظور بررسی اثر روش، تراکم و عمق کاشت بنه زعفران بر عملکرد و مدت بهره برداری از زعفران زار زعفران زراعی توده بومی خراسان، آزمایشی به مدت سه سال متوالی از 1380 تا 1382 در شرق اصفهان انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل دو روش کاشت کرتی و جوی و پشته ای، دو عمق کاشت 15 و 20 سانتی متر و سه تراکم کاشت 44.4، 88.8 و 177.6 بنه در متر مربع بود که به صورت آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح پایه بلوک های کامل تصادفی انجام شد. اطلاعات و آمار یادداشت برداری شده در سال های دوم و سوم آزمایش مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، بالاترین عملکرد و دوره بهره برداری از بالاترین تراکم (177.6 بنه در متر مربع) و عمیق ترین عمق کاشت (20 سانتی متر) و به میزان 5.08 کیلوگرم محصول در هکتار در سال سوم بدست آمد، ضمن این که در عمق کاشت 20 سانتی متر به دلیل افزایش طول لوله گل، برداشت زعفران راحت تر بود. در این مطالعه روش کاشت تاثیر معنی داری بر صفات زراعی و عملکرد زعفران نداشت.

    کلیدواژگان: زعفران، عملکرد، تراکم کاشت، عمق کاشت، دوره بهره برداری
  • جلال رستگار*، محسن خدادادی صفحات 659-676

    در این بررسی فنولوژی، مراحل نمو و شاخص های رشد بر عملکرد و برخی اجزا عملکرد پنج رقم و توده پیاز خوراکی ایرانی در سه تاریخ کاشت مطالعه شد. سه تاریخ کاشت (26 فروردین ماه، 10 و 25 اردیبهشت ماه) به عنوان کرت های اصلی و پنج رقم پیاز روز بلند قرمز آذرشهر، درچه اصفهان، اسحاق آباد، سفید قم و سفید نیشابور به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. آزمایش در سال های 1384 و 1385 به صورت طرح آماری اسپلیت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه ایستگاه تحقیقات نیشابور اجرا شد. شاخص های رشد بر اساس تغییرات درجه حرارت روزانه Growth Degree Day (GDD) به صورت تجمعی تا پایان فصل رشد اندازه گیری و سطح برگ نیز از طریق فرمول A=-93+1.83L+38.6C25 محاسبه شد. با گذشت زمان و جذب درجه روز رشد، به طور متوسط تمام ارقام پیاز که در تاریخ اول کاشت شده بودند در محدوده 2500 درجه روز رشد (اول شهریور ماه) به بالاترین میزان از شاخص سطح برگ رسیدند و معادله LAI=e (a+bh1+ch2) بهترین معادله پیش بینی شده بود که توانست تغییرات سطح برگ ارقام پیاز در تاریخ های مختلف کاشت در طول فصل رشد را توضیح دهد. تغییرات وزن خشک پیاز در طول فصل رشد به منظور دستیابی به روند تغییرات Dry Mather Index (DMI) از طریق معادله DM=e (a+bH1+CH2+dH3) به دست آمد. این معادله برای کلیه ارقام ضریب تشخیص بالاتر از %91 را نشان داد. به طور کلی در این تحقیق روند افزایش وزن خشک در تمام تاریخ های کاشت و تیمارها به صورت منحنی سیگموییدی بود و تفاوتی بین ارقام مختلف وجود نداشت. عملکرد سوخ تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفت و بالاترین عملکرد مربوط به تاریخ کشت اول بود (56.523 تن در هکتار). افزایش عملکرد را می توان به افزایش شاخص سطح برگ، ماده خشک و سرعت رشد نسبی ارقام در تاریخ اول کاشت مرتبط دانست. رقم درجه اصفهان نیز تحت تاثیر تاریخ های مختلف کاشت، عملکرد بالاتری داشت.

    کلیدواژگان: پیاز خوراکی، تاریخ کشت، سرعت رشد نسبی، سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ
  • آیدین حمیدی*، داوود رودی، ویکتوریا عسگری، سعید حاجیلویی صفحات 677-706
    از مزرعه سه رقم کلزا SLMO46، Orient و زرفام (Regent x Cobra) نمونه بذر با رطوبت های 35، 25 و 15 درصد برداشته شد و در آزمایشگاه در تیمارهای مختلف دما و مدت، شامل دماهای 45، 40 و 50 درجه سانتی گراد به مدت 12، 24 و 48 ساعت فرسوده شدند. با اندازه گیری و ارزیابی معیارهای مختلف کیفیت بذر مشخص شد که به جز ضریب سرعت جوانه زنی سایر ویژگی ها تحت تاثیر تیمارهای فرسودگی قرار گرفتند. بذر رقم Orient در دمای 50 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت دارای کمترین قوه نامیه، بنیه گیاهچه و ویژگی های مرتبط بود. بذرهای متاثر از تیمارهای فرسودگی در مزرعه نیز، کاشته شدند و سرعت و شاخص ظهور گیاهچه، ارتفاع گیاهچه، وزن تر و خشک گیاهچه و شاخص بنیه گیاهچه تعیین شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها مشخص کرد که تنها وزن تر و شاخص بنیه گیاهچه در مزرعه تحت تاثیر اثر سال قرار نگرفتند و اثر متقابل رقم، دما و مدت فرسوده کردن بذر برای همگی ویژگی های بررسی شده معنی دار بود. بذرهای رقم Orient که تحت تاثیر دمای 50 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت فرسوده شده بودند دارای پایین ترین سرعت و شاخص ظهور گیاهچه در مزرعه بودند. بررسی همبستگی ویژگی های تعیین شده در مزرعه و آزمایشگاه نشان داد که به جز وزن تر گیاهچه سایر ویژگی های مزرعه با درصد جوانه زنی نهایی و دیگر ویژگی های آزمایشگاهی همبستگی داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش مشخص شد که کاربرد این روش از قابلیت مناسبی برای ارزیابی کیفیت بذر و برآورد میزان ظهور گیاهچه و استقرار بوته در مزرعه ارقام مورد بررسی کلزا دارد.
    کلیدواژگان: کلزا، قوه نامیه، بنیه گیاهچه، ظهور و استقرار گیاهچه در مزرعه
  • ابوالفضل فرجی*، ناصر لطیفی، افشین سلطانی، امیرحسین شیرانی راد، فرناز شریعتی صفحات 707-722
    تاثیر رژیم های مختلف حرارتی و رطوبتی بر درصد و عملکرد روغن دو رقم کانولا در یک آزمایش دو ساله در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گنبد بررسی شد. آزمایش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی و در دو شرایط آبیاری تکمیلی و بدون آبیاری به طور مجزا انجام شد. پنج تاریخ کاشت 15 آبان، 15 آذر، 15 دی، 15 بهمن و 15 اسفند در کرت های اصلی و دو رقم کانولا هایولا 401 و آرجی اس 003 درکرت های فرعی قرار گرفتند. در هر دو سال، افزایش عملکرد دانه با افزایش درصد روغن همراه بود. به طور کلی، دامنه تغییرات درصد و عملکرد روغن بسیار قابل توجه و به ترتیب 28.0-43.1 درصد و 46-1715 کیلوگرم در هکتار بود. انجام آبیاری تکمیلی از طریق افزایش عملکرد دانه و درصد روغن سبب افزایش عملکرد روغن کانولا شد. بین آب مصرفی گیاه در فرآیند تبخیر تعرق در فصل رشد و درصد روغن رابطه درجه 2 معنی داری وجود داشت، که به ترتیب 74 و 66 درصد از تغییرات در هیبرید هایولا 401 و رقم آرجی اس 003 را توجیه کرد. بخش بزرگی از تغییرات درصد روغن به شرایط محیطی در دوره پر شدن دانه بستگی داشت. افزایش دمای هوا در دوره پر شدن دانه، به خصوص در تاریخ کاشت 15 اسفند، سبب کاهش درصد روغن شد. بین درصد روغن و میانگین دمای هوا در دوره پر شدن دانه رابطه منفی قوی وجود داشت که به ترتیب 82 و 77 درصد از تغییرات در هیبرید هایولا 401 و رقم آرجی اس 003 را توجیه کرد. تاریخ های کاشت زود سبب شد تا دوره پر شدن دانه کانولا با شرایط آب و هوایی مناسب مواجه شود و این امر سبب افزایش درصد و عملکرد روغن شد.
    کلیدواژگان: کانولا، ارقام، درصد روغن، عملکرد روغن، دما، آبیاری تکمیلی
  • نرگس مجتهدی*، پژمان آزادی صفحات 721-739

    سوسن یکی از گل های پیازی مهم است و هم اکنون به طور گسترده ای در بازار جهانی از آن استفاده می شود و گل های بریده آن با قیمت بسیار بالا در بازار جهانی به فروش می رسد. روش کشت بافت، بهترین روش تکثیر ارقام مختلف سوسن در دنیا شناخته شده است. به منظور به دست آوردن یک پروتکل قابل استفاده در تولید انبوه پیازچه های دو رقم از هیبریدهای تجاری سوسن، یکی با منشا آسیایی (Asiatic) به نام ژیرونده و دیگری با منشا شرقی (Oriental) به نام کاساندرا اقدام به بررسی تعدادی از عوامل موثر بر ریزازدیادی این ارقام شامل سه غلظت ساکارز (30، 60 و 90 گرم در لیتر) و موقعیت فلس (بیرونی، میانی و درونی) و بهترین ترکیب خاک آزمایش های طراحی و اجرا شد. بهترین بستر جهت سازگاری و رشد پیازچه های کشت بافتی نیز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش ها، در قالب فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی انجام شد. ریزنمونه های مورد استفاده جهت القای پیازچه زایی، پس از ضدعفونی سطحی در داخل محیط کشت پایه MS حاوی بنزیل آمینوپورین و نفتالن استیک اسید به ترتیب به میزان 0.03 و 0.3 میلی گرم در لیتر مستقر شدند. وزن، ارتفاع و تعداد پیازچه های تولید شده، محل تشکیل پیازچه های هر ریزنمونه (قاعده ای، جانبی، راسی)، تعداد فلس در هر پیازچه تولید شده و تعداد پیازچه های ریشه دار شده در هر ریزنمونه مورد بررسی قرار گرفت. در آزمایش های انجام شده مشخص شد که رقم کاساندرا از نظر وزن، طول و درصد ریشه زایی اختلاف معنی داری با رقم ژیرونده دارد. فلس میانی در هر دو رقم از نظر ارتفاع و درصد ریشه زایی به عنوان بهترین موقعیت فلس بود. رقم کاساندرا در غلظت 60 گرم در لیتر ساکارز، بزرگ ترین و طویل ترین پیازچه ها را تولید کرد. بیشترین تعداد پیازچه در محل قاعده ریزنمونه ها در هر دو رقم تشکیل شد. در آزمون بررسی بهترین ترکیب خاک، مشخص شد که پیت بهترین بستر برای رشد پیازچه های کشت بافتی است و دو رقم تجاری تفاوتی از نظر رویشی در این دو بستر نشان ندادند. به طور کلی، پیازهای تجاری سوسن در محیط کشت مناسب پیازچه زایی، پیازچه هایی با اندازه های متفاوت تولید کرد.

    کلیدواژگان: سوسن، ریزازدیادی، پیازچه زایی، موقعیت فلس، سطح ساکارز
  • امید کرمی*، گونا کریمی کردستانی، محمد محمدی صفحات 739-748
    یکی از مهم ترین جنبه های مفید رویان زایی بدنی پرآوری پینه های رویان زا و تبدیل آن ها به گیاه طبیعی است. هدف از این تحقیق، پرآوری پینه های رویان زا و سپس باززایی و تولید گیاهچه طبیعی در گیاه میخک ارقام Nelson و Spirit بود. شرایط لازم برای پرآوری پینه های رویان زا در دو رقم میخک حاصل شد. محیط کشت MS دارای 30 گرم در لیتر سوکروز، 2 میلی گرم در لیتر 2,4-D و 0.2 میلی گرم در لیتر BA برای ایجاد کالوس رویان زا در هر دو رقم استفاده شد. پرآوری پینه های رویان زا روی محیط کشت MS حاوی غلظت های مختلف پیکلورام شامل 0.2، 0.5، 1، 2، 4 و 6 میلی گرم در لیتر در هر دو رقم حاصل شد. بیشترین پرآوری پینه ها روی محیط کشت حاوی 0.5 میلی گرم در لیتر پیکلورام در هر دو رقم مشاهده شد. با افزایش دفعات واکشت پرآوری درصد قطعات پینه هایی که مجددا به صورت پینه رویان زا پرآوری می شدند در هر دو رقم افزایش یافت. پینه های پرآوری شده به محیط های کشت MS حاوی غلظت مختلف مانیتول شامل 15، 30، 60، 90 و 120 گرم در لیتر بدون هورمون منتقل شدند. بیشترین رویان زایی روی محیط کشت حاوی 90 گرم در لیتر مانیتول در هر دو رقم حاصل شد. وقتی که رویان های لپه ای به محیط کشت 1/2MS بدون تنظیم کننده رشد انتقال داده شدند به صورت گیاهچه باززا شدند. گیاهچه های به دست آمده به ارتفاع 70 میلی متر در شرایط گلخانه به طور عادی مراحل رشد خود را ادامه دادند.
    کلیدواژگان: میخک، پرآوری، پینه، رویان بدنی، پیکلورام، مانیتول
  • حسن حاج نجاری*، طاهره حسنلو، امیرهوشمند اصغری، معصومه ایزدپناه صفحات 749-764

    این پژوهش به منظور بررسی روند جذب انتخابی فرم های مختلف نیتروژن در محیط کشت موراشیج و اسکوگ (MS) بر شاخساره های درون شیشه حاصل از ریزقلمه های جمع آوری شده از یک ژنوتیپ انتخابی گیلاس وحشی (Prunus avium L.) در جنگل های شهرستان نور انجام شد. بهینه سازی محیط پرآوری با مطالعه تاثیر منابع مختلف نیتروژن بر افزایش عملکرد تولید نهال و کیفیت شاخساره های ریزازدیادی از طریق بررسی صفات رشدی انجام شد. به منظور تولید انبوه گیاهان هم گروه، صفات رشدی مختلف مانند ارتفاع شاخساره، درصد برگ غیر فعال، تعداد برگ در شاخساره، وزن خشک و ضریب ازدیاد در سه مقطع زمانی 15، 30 و 45 روز پس از کشت مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور بررسی تاثیر نیتروژن بر فعالیت های بیولوژیک مانند میزان جذب (وزن خشک)، ضریب ازدیاد از طریق بررسی تولید جست های جدید و سایر صفات رشدی مانند ارتفاع شاخساره ها از منابع آمونیم و نیترات شامل NH4NO3، KNO3 و KNO3+NH4NO3 با غلظت های متفاوت به عنوان منبع تامین کننده نیتروژن در محیط کشت موراشیج و اسکوگ استفاده شد. اثر هر یک از منابع نیتروژنی در شش غلظت به صورت مستقل بر صفات رشد مطالعه شد. نتایج مقایسه تیمارهای نیتروژنی نشان داد که کاربرد فرم ترکیبی نیتروژنی (KNO3+NH4NO3) به مدت 30 روز در مقایسه با سایر منابع نیتروژنی اثر بهتری بر روند رشد شاخساره های ژنوتیپ انتخابی داشت. دامنه غلظتی مناسب برای این منبع، غلظت های 0.8 تا 1 برابر نیتروژن در مقایسه با محیط MS بود. به این ترتیب دوره کشت به حداقل لازم کاهش یافت و مانع مصرف لوکس عناصر از سوی گیاهان درون شیشه شد.

    کلیدواژگان: گیلاس وحشی، ریزازدیادی، منابع نیتروژن، تولید انبوه، صفات رشدی، ضریب ازدیاد
  • راضیه سرابادانی تفرشی*، منصور امیدی، محمدرضا بی همتا، رضا میرزایی صفحات 763-766
  • مجتبی وهاب زاده*، غلام رضا امین زاده، معرفت قاسمی، مهدی کلاته، جبار آلت جعفربای، صادق خاوری نژاد، ملک پریخان عابدی، حسین علی فلاح، علی تاری نژاد آقام، علی محمد آبرودی، عباس سعیدی، غلام رضا یحیایی، بهروز پیرایش فر، عباس علی نوری نیا، کیومرث نظری، فرزاد افشاری، محمد ترابی، میترا سراج آذری، محمدعلی دهقان، محمدصادق احمدیان مقدم صفحات 767-771
  • مهدی کلاته*، جبار آلت جعفربای، معرفت قاسمی، صادق خاوری نژاد، مجتبی وهاب زاده، کیومرث نظری، علی محمد آبرودی، ملک عابدی پریخان، عباس سعیدی، احمد حیدری، محمد ترابی، میترا سراج آذری، علی ملیحی پور، محمدعلی دهقان، فاطمه خلقتی، محمدصادق احمدیان مقدم، محمدعلی رمایی، دادرضایی سیدطه، بهروز پیرایش فر صفحات 771-773
|
  • H. Moeinrad * Pages 607-622
    Growth indices of pistachio seedlings were studied in three pot experiments. The pot experiments were carried out in the form of RCBD. In the first and second experiments, growth indices of seedlings of seven cultivars of Pistacia vera, and P. mutica, and in the third experiment growth indices of seedlings of three P. vera cultivars were determined. In orchard experiment, growth of four cultivars of P. vera and also their reproductive traits were evaluated during 1990-1999 . For statistical analysis of data, the unbalanced CRD was used. In another orchard experiment, the reproductive traits of cultivars Badami- sefid and Owhadi were determined during 1998-2002. This experiment was done in the form of RCBD. In the third pot experiment, as the source of seeds was changed, the results were different, considerably. The growth variations in seedings of wild pistachios (Sarakhs and Baneh) was minimum.The seedlings of domesticated cultivars especially Owhadi and Kale-ghoochi and also semi-wild cv. badami-riz were more vigorous than wild cultivars of Sarakhs and Baneh. Considerable differences in growth indices of cv. Akbari compared to other cultivars, indicated presence of probably more different genes in this cultivar. In the first orchard experiment, quantitative yield of cv. Owhadi was considerable whereas in the second orchard experiment quantitative yield of cv. Badami-sefid was significantly higher than cv. Owhadi. In pot experiments, genetical diversity in seedlings of a definite cv. and among cvs. caused to change growth indices differently. In regard to vegetative and reproductive traits, there was a considerable genetical diversity among cvs. as well as different sources of a given cv. (grafts). For establishment of new pistachio orchards, these genetical diversities should be considered
    Keywords: pistachio, Cultivars, scions, genetical diversity, growth indices, seedlings
  • A. Faraji * Pages 623-642
    Effects of sowing date, seed rate and row spacing on agronomic traits, sclerotinia stem rot disease and seed yield of canola (RGS003 cultivar) was evaluated in an experiment at Agricultural Research Station of Gonbad during 2003–2005. The experiment was a split plot factorial arranged in a RCBD with four replications. Three sowing dates (6 Nov., 21 Nov. and 6 Dec.) were as main plots and three seed rates (4, 7 and 10 kgha-1) and two row spacing (12 and 24 cm) were subplots in a factorial form. The pre-flowering growth, plant height, height to first stem and secondary stems decreased with delay in sowing date. The 10 kg seed rate×24 cm row spacing treatment had the highest plant height and height to first stem (134.3 and 46.8 cm, respectively), the lowest secondary stems (3.86 per plant) and resistance to lodging (7.79) and the highest sclerotinia stem rot disease percent (10.88%). The first sowing date had the highest seed yield, because of good temperature conditions of beginning of the growth season and seedling sooner standing. The mean seed yield of the first, second and third sowing dates was 3512, 2827 and 2742 kgha-1, respectively. In the first year of experiment the seed yield decreased with increase of seed rate because of more lodging, whereas there was not a such trend in the second year of experiment. The seed yield decreased with increase of row spacing. The mean seed yield of 12 and 24 cm row spacing was 3158 and 2896 kgha-1, respectively. Finally with regard to two year results of experiment, 6 Nov. sowing date, 7 kgha-1 seed rate and 12 cm row spacing are recommended for canola planting in the area
    Keywords: Canola, sowing date, Seed rate, Row spacing, Seed yield
  • M. R. Naderi Darbaghshahi*, S. M. Khajebashi, S. A. Banitaba, S. M. Dehdashti Dehdashti Pages 643-657

    production period of saffron in field, an experiment was carried out for three years (2001- 2003) in Agricultural Research Station of Khorasgan Islamic Azad University in Isfahan. Experimental treatments were two planting methods (ridge-and-furrow and plot), two planting depths (15 and 20 cm) and three plant densities (44.4, 88.8 and 177.6 corms/m ). Experimental design was factorial at the randomized complete block with four replications Data of the second and third years of study were analyzed. According to the results, the highest yield and the longst production period of saffron belonged to the highest plant density(177.6 corms/m ) and the deeper planted corm (20 cm) treatments. Moreover flower- tubes elongated more with increasing of plant depth (20 cm ) . In this study , planting method had no significant effect on the agronomical traits and yield of saffron

  • J. Rastegar *, M. Khodadadi Pages 659-676

    Phenology, growth stages and growth indices and their effects on yield and yield components of five cultivars and landraces of Iranian onion were studied in Neishabour Agricultural Research Station during 2005 and 2006. The experiment was in split plot based on randomized complete block design with three replications. Three planting dates 15 April, 30 April and 15 May were considered as main plots and five long-day onions Ghermez Azarshahr, Dorcheh Isfahan, Ishaqabad, Sefid Qum and Sefid Neishobour as sub plots. Growth indices were calculated based on accumulative growth degree day (GDD) up to the end of growth, and leaf area by the formula A= -93 + 1.83L+ 36.8C25. All onion cultivars which were planted in the first date, reached to the maximum leaf area index (LAT) at about 2500 GDD (22 August) and the equation LAI= e (a + bH1 + CH2) was the best prospected one which could explain leaf area changes of onion cultivars in different planting dates during growth period. Total dry matter (TDM) changes during growth period achieved from the equation DM= e (a + bH1 + CH2 + CH3) for calculation of dry matter index (DMI). This equation showed a R2>91% for all cultivars. DMI increment procedure in all planting dates and treatments was in sigmoid form and there was no difference among cultivars. The bulb yield was affected by planting date and the maximum yield was obtained from the first planting date (56.523 tha-1). Yield increase can be related to LAI increment, DMI and relative growth rate (RGR) of cultivars in the first planting date. Dorcheh Isfahan cultivar, affecting by planting dates, produced the highest yield.

  • A. Hamidi *, D. Roodi, V. Asgari, S. Hajilooi Pages 677-706
    Seed samples of three oil-seed rape cultivars SLMO46, Orient and Zarfam (Regent×Cobra) with 35, 25 and 15% moisture contents were provided from seed production fields. Cortrolled deterioration test was conducted in laboratory by maintaining seeds at 40, 45 and 50°C for durations of 12, 24 and 48 hours. Analysis of data on different seed quality assessment parameters showed that except coefficient of velocity of germination, other traits were affected by deterioration treatments. Seeds of cultivar Orient had the lowest viability, seedling vigour and other related traits at 50°C for 48 hours treatment. The dioriorated seed were sown in field and some characteristics such as seedling emergence speed, field emergence index, seedling height, seedling fresh and dry weight and seedling vigour index were assessed. Analysis of data showed that only seedling fresh weight and seedling vigour index were not affected by the effect of year. Interaction effects of cultivar, temperature and duration of seed deterioration were significant for all measured characters. Seeds of Orient cultivar deteriorated at 50°C for 48 hours had the lowest field emergence speed and field emergence index. Study of correlation between different traits assessed in laboratory and field indicated that except seedling fresh weight, other field traits correlated to the final germination percent and other laboratory traits. The results of the present study revealed that application of controlled deterioration test has the potential to evaluate seed quality and seedling emergence and establishment of oil-seed cultivars in field
    Keywords: Oil-seed rape, viability, Vigour, Seedling emergence, Field establishment
  • A. Faraji *, N. Latifi, A. Soltan, A. H. Shirani Rad, F. Shariati Pages 707-722
    The effects of different temperature and moisture regimes on oil content of two canola cultivars were evaluated at Agricultural Research Station of Gonbad in a 2-year study. The experiment was a randomized complete block design arranged in a split-plot in two conditions, i.e. supplemental irrigation and rainfed. Five sowing dates (6 Nov., 6 Dec., 4 Jan., 5 Feb. and 5 Mar.) were as main plots and two cultivars (Hyola 401 and RGS003) were as subplots. In both years, increase in seed yield was associated with increase in oil percent. In overall, oil percent and yield varied considerably (28.0-43.1% and 46-1715 kgha-1, respectively. Supplemental irrigation increased oil yield of canola, due to increase in seed yield and oil percent. There was a significant quadratic relationship between oil percent and used water in evapotranspiration during growth season, explaining 74 and 66% of the variation for Hyola 401 and RGS003, respectively. A great proportion of the variation in canola oil percent was related to environmental conditions during seed filling period. The increase of air temperature during critical period of seed filling, particularly at sowing date of 5 March, decreased oil percent. There was a significant negative relationship between mean air temperature during seed filling period and oil percent, explaining 82 and 77% of the variation for Hyola 401 and RGS003, respectively. Earlier sowing dates more closely matched seed filling period of the crop to optimum weather conditions, led to an increased oil percent, and an increased oil yield
    Keywords: Canola, Cultivars, oil yield, temperature, Supplemental irrigation
  • N. Mojtahedi *, P. Azadi Pages 721-739

    Lilium is an ornamental plant which is highly valuable in international flower markets. Due to Iran’s dependency to the importation of lilium bulbs, it is highly desirable to propagate this plant efficiently within the country. One of the most effective techniques for propagation of lilium is tissue culture techniques, preferably through bulblet production. Some experiments were carried out to obtain a practical protocol for mass production of bulblets of two commercial lilium cultivars, Girande, an Asiatic hybrid, and Cassandra, an Oriental hybrid. Effects of sucrose concentrations (30, 60 and 90 gl-1), bulb scale position (external, central and internal) and the best soil mixture were studied. Factorial experiments based on complete randomized design were used. Explants were placed on MS basal medium supplemented with 0.03 mgl-1 NAA and 0.3 mgl-1 BAP and 7 gl-1 agar after surface sterilization. Data of bulblet production parameters including number of bulblets per explant, number of scales per bulblet, mean of diameter, length, weight, number of rooted bulblet per explant and position of bulblet formation were analyzed cv. Cassandra showed better results for most in vitro bulblet production parameters compared to Gironde. Results showed that central scales and 60 gl-1 sucrose in both cultivars were most effective on length and the best position of bulblet to be chosen. Basal parts of the bulb scales produced the most bulblets compared to the lateral and distal parts, in both cultivars. Peat was the best substrate for in vitro bulblet's growth and development for both two cultivars. Generally, lilium cultivars produced different in vitro bulblets in size.

    Keywords: Lilium, micropropagtion, bulblet production, scale position, sucrose concentration
  • O. Karami *, G. Karimi Kordestani, M. Mohammadi Pages 739-748
    Proliferation of embryogenic calli and production of healthy plants are the most powerful aspects of somatic embryogenesis. The aim of study was proliferation of embryogenic calli followed by regeneration and production of healthy plants in two carnation cultivars Nelson and Spirit. Proliferation of embryogenic calli was achieved in two cultivars of carnation. MS culture medium used for embryogenic callus formation was supplemented with 30 gl-1 sucrose, 2 mgl-1 2,4-D and 0.2 mgl-1 BA. Proliferation of embryogenic calli was observed on MS basal medium containing different concentrations (0.2, 0.5, 1, 2, 4, 6 mg1-1) of picloram. Maximum proliferation of calli was obtained in concentration of 0.5 mg1-1 picloram. Increasing the number of calli subcultutes, increased the rate of embryogenesis. Proliferated calli were transfered to hormone free MS medium containing 15, 30, 60, 90 and 120 g1-1 mannitol. Maximum embryogenesis was obtained using
    90 g1-1 mannitol. Cotyledonary somatic embryos were evoluted into plantlets when transferred in the half-strength MS medium without growth regulators. Plantlets were also continued to grow under greenhouse condition
    Keywords: carnation, proliferation, Callus, somatic embryo, Picloram, Mannitol
  • H. Hajnajari *, T. Hasanloo, A. H. Asghari, M. Izadpanah Pages 749-764

    To study the selective absorption of different nitrogen sources by in vitro shoots of a selected genotype of wild cherry (Prunus avium L.) located in Nour forests in Mazandaran province, Iran, different nitrogen sources in different concentrations of MS medium were used. To optimize proliferation medium, the effect of different nitrogen sources on coefficient of multiplication and quality of micropropagated shoots defined by growth characters was studied. For true to type mass propagation different growth characters like shoot height, inactive leaves percent, total number of leaves, dry weight and coefficient of multiplication in three intervals of 15, 30 and 45 days after culture were analyzed. To understand the effect of nitrogen on biological activities including uptake level, new shoot formation and height, different nitrogen sources including single forms KNO3 and NH4NO3 and the combined form (KNO3+ NH4NO3) of nitrogen in different concentrations were used. These sources were tested in six concentrations including 1.2MS, 1MS, 0.8 MS, 0.6 MS, 0.4 MS, 0.2 MS and control (0.5 MS) independently on growth characters. Comparison of different sources of nitrogen showed that the combined source of nitrogen (KNO3+ NH4NO3) 30 days after culture resulted in the best rates of growth characteristics of the selected wild cherry genotype compared to other nitrogen forms. The optimum concentration range for this form of nitrogen found to be 0.8MS to 1MS compared to the control. As a result, the subculture period was decreased to minimum, and luxury consumption of macronutrient was avoided

    Keywords: wild cherry, Micropropagation, nitrogen sources, Growth Characteristics, mass production, coefficient of multiplication
  • R. Sarabadani Tefreshi *, M. Omidi, M. R. Bihamta, R. Mirzaie Pages 763-766
    Galbanum or Gummosa (Ferula gummosa B.) is a highly valuable medicinal plant belonging to the Apiaceae family, it is a herbaceous, perennial and monocarpic plant. Flowers appear only once during the life cycle of the plant. The main aim in this study was to induce healthy plantlets for preparing suitable explants for callus induction and introducing a reliable shoot organogenesis protocol by changing different media components and hormones. To evaluate callus induction and shoot regeneration, at first seeds were surface sterilized under a laminar air flow cabinet by successive immersions into ethanol and sodium hypochlorite, and then embryonic axes were excised from the pericarp and rinsed in sterile H2O before placement on culture medium (MS1/4). Root, cotyledons, main leaf, hypocotyle, embryo and embryonic axes as an explant, were placed on MS medium with 1/4 concentration containing various combinations of growth regulators, 2,4-D, NAA, BAP, and kinetin. In regeneration phase, B5 medium were used with various combinations of growth regulators (BAP, ADS and ABA). The best response in callus induction phase obtained on concentration levels of 2 mgl-1 BAP and 10 mgl-1 NAA .Root and cutting embryo were the best explants. The best response for shoot regeneration was observed on 1.5 mgl-1 BAP and 0.5 mgl-1 ADS.
    Keywords: Galbanum, Seedling, explant, Callus induction, hormones concentration
  • M. Vahabzadeh *, Gh. Aminzadeh, M. Ghasemi, M. Kalateh, J. A. Jaafabai, S. Khavarinejad, M. Abedi Parikhan, H. Fallah, A. Tarinejad, A. M. Abroudi, A. Saidi, Gh. Yahyaie, B. Pirayeshfar, A. Nourinia, K. Nazari, F. Afshari, M. Torabi, M. Serajazari, M. A. Dehghan, M. S. Ahmadian Moghaddam Pages 767-771
    Wheat is grown on 6.2 million hectares under different agr-climate conditions in Iran. Of 6.2 million hectares irrigated wheat, Khazar warm humid climate regions (Gorgan, Mazandaran and Moghan) with 350 thousand hectares are the most important wheat growing areas of the country. Productive and rich lands, high rainfalls and favorable temperature and light in these regions provide good conditions for production of high quality wheat yield. In the other hand, due to the presence of important diseases such as yellow rust, leaf rust, powdery mildew, septoria leaf blotch, fusarium head blight and crown and root rots in these regions, introduction and release of high yielding cultivars is rather difficult. Therefore, breeding programs are undertaken continuously in Seed and Plant Improvement Institute (SPII) to develop new high yielding and diseases tolerant cultivars with good adaptability to the warm and humid climate. Line N-80-6 with the pedigree of Luan/3/V763.23/V879.c8//Pvn/4/Picus/5/Opata was selected from the breeding materials obtained through ''North Wheat Breeding Programs'', CIMMYT, Mexico in 1994. F2-F6 generations were evaluated in Moghan Research Station. In 1999-2000, 78 pure lines were selected for further experiments, among them line No. 67 (2071) was superior. These lines were tested in preliminary regional wheat yield trials of north warm humid climate for one year and selected lines were evaluated in advanced regional wheat yield trials for another two years. Line No. 67 with 6.641 tha-1 grain yield compared to the check cultivar Tajan with 5.451 tha-1, was the most high yielding line. Because of resistance to diseases especially to yellow rust and fusarium head blight, this line (coded as N-80-6) together with 16 other lines were selected for ellite regional wheat yield trial (ERWYT-N) and were evaluated for two years in Gorgan, Gonbad, Sari and Moghan. Mean yield of line N-80-6 was 6.183 tha-1 which was higher than yield of Tajan cultivar (check), 5.390 tha-1, and other lines. Line N-80-6 was evaluated for resistance to different diseases in special disease nurseries in different locations under artificial inoculations for several years. It was resistant or moderately resistant to yellow rust and leaf rust, and tolerant to septoria leaf blotch and fusarium head blight. Line N-80-6 is good for quality and contains high molecular weight glutenine alleles null, 7+9 and 5+10. Due to high yield, yield stability stability and compatibility, resistance to diseases and good baking quality, this line was introduced as Moghan 3 in 2006 for cultivation in warm humid climate regions of Khazar, Iran.
  • M. Kalateh *, J. A. Jaafarbai, M. Ghasemi, S. Khavarinejad, M. Vahabzadeh, K. Nazari, A. M. Abroudi, M. Abedi Parikhan, A. Saidi, A. Heydari, M. Torabi, M. Serajazari, A. Malihipour, M. A. Dehghan, F. Khelghati, M. S. Ahmadian Moghaddam, M. Aliramaie, S. T. Dadrezaie, B. Pirayeshfar Pages 771-773
    Line N-78-14 with the pedigree of SHA4/CHIL CM91099-25Y-OM-3N-1Y-OYZ-O10M-OY-3M-O10 was obtained from CIMMYT, Mexico in 1996 through High Rainfall Wheat Screening Nursery. Preliminary evaluation of the genotypes in International Nursery in Gorgan and Sari Research Stations during 1996-97 cropping season, resulted in selection of this line as one of the most high yielding genotypes. Selected lines were evaluated in preliminary regional wheat yield trials of north warm and humid climate in 1997-98 in four locations of Gorgan, Sari, Gonbad and Moghan. Line N-78-14 together with other selected lines were tested then in advanced regional wheat yiled trial (ARWYT-N) in 1998-79, and later in ellite regional wheat yield trials (ERWYT-N) for three years in four locations. In all these experiments line N-78-14 was the most high yielding line compared to the check cultivar and other lines. Evaluation of line N-78-14 for resistance to different diseases in special disease nurseries in different locations under artifical inoculations indicated that in most locations, this line was resistant or moderately resistant to yellow rust and leaf rust while tolerated well fusarium head blight and septoria leaf blotch diseases. Line N-78-14 has been evaluated as a good baking quality wheat containing high molecular weight glutenine allels 2*, 7+9 and 5+10. Due to high yield, yield stability and compatibility, resistance to diseases and good baking quality, this line was introduced as Darya in 2006 for cultivation in warm humid climate regions of Khazar, Iran.